Onafhankelijke inwonersondersteuners
In het gebied van de oude gemeente Loppersum zijn twee onafhankelijke inwonersondersteuners vanuit de gemeente Eemsdelta aan het werk.
Zij ondersteunen u wanneer u problemen ervaart op emotioneel, lichamelijk en sociaal gebied als gevolg van de aardbevingen.
De onafhankelijke inwonersondersteuners:
- bieden u een luisterend oor
- ondersteunen u bij het vinden van oplossingen
- zoeken samen met u naar antwoorden en, als dat nodig is, naar hulpverlening
Voor de dorpen Wirdum en Garrelsweer is er een nieuwe onafhankelijke inwonersondersteuner actief. Haar naam is Elsbeth Baas. Ze is te bereiken via elsbeth.baas@eemsdelta.nl of via telefoonnummer 06-22736153.
Inwoners Loppersum en Appingedam kunnen vergoeding waardedaling aanvragen
Huiseigenaren in de gemeenten Loppersum en Appingedam kunnen een vergoeding aanvragen voor de waardedaling van hun woning. Iedereen wordt hierover geïnformeerd per post op huisniveau.
De waardedalingsregeling is één van de schadevergoedingen die bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan worden geclaimd. Een vergoeding voor fysieke schade kon al worden aangevraagd en begin volgend jaar komt daar ook de vergoeding voor immateriële schade bij.
120.000 eigenaren
In totaal komen ruim 120.000 Groningers in aanmerking voor een vergoeding voor de lagere waarde van hun huis. De woningen zijn in de praktijk de afgelopen acht jaar wellicht niet in waarde gedaald, maar de waarde is vergeleken met andere plekken in Nederland minder gestegen door de aardbevingsproblematiek. Dat verschil wordt nu gecompenseerd.
Als iemand tussen 16 augustus 2012 en 1 januari 2019 een huis heeft verkocht of gekocht, wordt de waardedaling berekend over die periode. Volgens het IMG bezat negentig procent van de huidige woningeigenaren het huis ook al in augustus 2012.
Per postcodegebied
De waardedaling wordt bepaald per postcodegebied. De percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent op bepaalde postcodes in Loppersum tot minimaal 2,7 procent waardeverschil op sommige plekken in Oldambt of de voormalige gemeenten Zuidhorn en De Marne. Dit percentage is het verschil tussen de huidige waarde van een woning met de waarde die de woning had moeten hebben. In een rekenvoorbeeld ziet dat er zo uit:
De woning heeft een WOZ-waarde van 175.000 euro op 1 januari 2019 en is in eigendom vanaf 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019. De waardedaling in dit fictieve voorbeeld is 7,25 procent. Dan was de WOZ-waarde zonder aardbevingen 175.000 euro / (100% - 7,25%) = 188.679 euro geweest. Het IMG moet dan dus 13.679 euro aan waardedaling uitkeren. Daar komt nog de wettelijke rente bovenop.
De waardedalingsregeling wordt gefaseerd ingevoerd omdat de aantallen zo groot zijn. Vanaf 1 november mogen huiseigenaren in de gemeente Groningen en Het Hogeland hun vergoeding aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 kunnen ook huiseigenaren in de andere gemeenten zich melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen.
Het is mogelijk om op de site www.bevinggevoeld.nl het bevingspaspoort van jouw woning te bekijken. Bovenstaande link is het adres van het dorpshuis aan de Fromaweg 2
Op de foto zie je rode, blauwe en grijze bolletjes van aardbevingen die Wirdum als epicentrum hadden.